![]() |
Apuvälineitä meille esitteli Jukka Liimatainen |
Eriväriset kalvot saattavat helpottaa tekstin lukemista. Niinsanotun seeprakalvon avulla voi kokeilla mikä väri auttaa parhaiten. Värikalvoja on myös saatavilla tietokoneiden näytöille ja iPadille on olemassa saman efektin tekevä ohjelma iOverlay. Viivaimet auttavat pysymään oikealla rivillä ja eristämään pois ympäröivän tekstin häiritsemästä.
Jukka demonstroi meille C-Pen kynää, joka skannaa paperilta konekirjoitettua tekstiä rivi riviltä ja siirtää sen tietokoneelle. Kynän käyttö vaatii paljon keskittymistä ja vakaata kättä jotta teksti skannautuu oikein. Uudempi versio on langaton ja toimii bluetoothin kautta.
Matematiikan opettelussa voi käyttää apuna taiteltavaa muovista numeroliuskoja. Kuvassa näkyy kertotaululiuska. Jokaisen rivin välissä oleva uurre saa materiaalin taipumaan helposti ja oppilas voi liuskaa taittelemalla löytää vastauksen kertolaskuunsa. Esitteilla oli myös matemaattiset värisauvat joiden avulla voi paremmin hahmottaa positiivis-negatiiviset laskutoimitukset.
Visuaaliseen ja avaruudelliseen hahmottamiseen avuksi oli esillä paljon erilaisia pelejä. Bamboleo-pelissä erimuotoiset ja painoiset palikat piti saada tasapainottamaan keikkuva tarjotin. Kirjaimix-palapelissä palasista kasataan ohjekuvien mukaisesti sanoja tai kuvioita.
Aktiivityynyn päällä istuminen auttaa keskittymään jos paikallaan pysyminen tuntuu ahdistavalta. Esitteillä oli myös useita erilaisia puristeltavia palloja joihin voi purkaa ylimääräistä energiaa esimerkiksi luentoa kuunnellessa.
Isonäppäiminen näppäimistö on kallis, mutta se voi olla erityisen tärkeä apu heikko motooriselle opiskelijalle. Apua voi olla myös langattomista hiiristä ja näppäimistöistä jotka on mahdollista saada käyttäjälle saavutettavammaksi kuin langalliset vaihtoehdot.
Lisää tietoa:
www.erilaistenoppijoidenliitto.fi
www.lukiapuvaline.fi
Kevään 2015 Apuvälineillat:
www.erilaistenoppijoidenliitto.fi/wp-content/uploads/2011/11/ApuvälineillatKEVÄT20151.pdf
Todella hyvä, että olet ottanut esiin oppimisen apuvälineitä laajemminkin kuin lukemisen ja kirjoittamisen näkökulmasta. Vaikka projektissa keskityt lukiapuvälineisiin, on hyvä katsoa asiaa myös lajemmastakin vinkkelistä. Herossahan kuulimme, että yllättävän vähän apuvälineitä hyödynnetään opetuksessa. Ja vielä vähemmän työelämässä. Tietoa ja käytännön kokeilua ja tutkimista tarvitaan siis enemmän!
VastaaPoistaVaikka ensisijaisesti pitäisit blogia oman oppimisen ja TOPn "apuvälineenä", se on myös muulla tavoin arvokas. Siinä osaltasi jaat käyttökokemuksia ja levität apuvälinetietoutta eteenpäin.
Olen kuullut vain pelkkiä kannustavia kommentteja heiltä, jotka ovat tähän mennessä nähneet blogisi. Toivottavasti monet antaisivat sinulle kommentteja myös tänne blogiin. Voisit myös miettiä, että ketä kaikkia voisit kutsua blogin lukijoiksi. Muutamakin kommentti erilaisesta näkökulmasta voi auttaa sinua paljon eteenpäin.
No lisäsin noista muista myös senkin takia koska kalvojen ja skannaavan kynän lisäksi ei lukivaikeuksisille ollut paljoa muuta konkreettista välinettä esillä ja iPadin testailu vaatii omat testailunsa ja kuvakaappaukset. Mutta joo oli kyllä noita muitakin apuvälineitä kiva siellä tutkia ja tänne raportoida. Huomasin siellä luentoa kuunnellessa että itselläkin auttoi sellainen puristelupallo keskittymään :) harmi ettei siitä tullut otettua kuvaa.
Poista