maanantai 2. maaliskuuta 2015

Internetselainten lisäosat apuna

Internetselaimiin on saatavilla lukemattomia erilaisia selaimen toimintaa ja ulkonäköä muokkaavia lisäosia. Googlen Chrome -selaimen lisäosavalikoima taitaa olla kaikkein laajin, mutta usein saman lisäosan saa ladattua kaikille eri selaimille tai vähintäänkin vastaavan samantyylisen toiminnon. Lisäosat saa ladattua ilmaiseksi ja helposti muutamalla klikkauksella. Kannattaa kuitenkin olla varuillaan ettei lataile epäilyttävältä vaikuttavia lisäosia. Liian monen lisäosan samanaikainen käyttäminen myös saattaa hidastaa selaimen käyttöä.


Readability

Sivun normaalinäkymä

Readability näkymä

Readability yksinkertaistaa nettisivun tekstiosuuden helppolukuiseksi. Kuvat ja turhat linkit karsitaan pois näkyvistä ja tekstin fontti yhtenäistetään selkeämmäksi. Kirjainkokoa, fonttia ja taustaväriä voi muokata halunsa mukaan. Readability vaatii joko kirjautumistunnutksen luomista tai liittämistä Facebook -tiliin jotta käyttäjä voi tallentaa artikkeleja omaan lukulistaan myöhemmin luettavaksi.

Kirjautuminen ennen Readabilityn käyttöönottoa
Tallennettujen artikkelien lukulista

Readability on saatavilla Chromelle, Firefoxille, Safarille ja monille mobiililaitteille. Se on myös sisäänrakennettuna iOS:n Safari-selaimeen, jossa osoiterivin vasempaan reunaan ilmestyy neliviivainen painike kun toiminto on käytettävissä.


Speak it!

Chrome
- Firefox

Speak it! on lisäosa joka lukee ääneen selaimen ikkunasta valitun tekstin. Speak it! tukee monia eri kieliä ja puhesyntetisaattoreita. Puheen nopeutta voi halutessaan hidastaa tai nopeuttaa. Olisin toivonut että Speak it! osaisi lukea sivun tekstin ilman valintaa, sillä pitkien tekstisisältöjen maalaaminen on hankalaa ja työlästä, varsinkin jos välissä on kuvia tai linkkejä. Tämän takia onkin suositeltavaa käyttää Speak it! -lukijaa yhdessä Readabilityn kanssa.

Speak it! asetukset

Valittua tekstin, avataan työkaluvalikosta Speak it! -valikko ja painetaan isoa painiketta luetuttamisen aloittamiseksi

AdBlock Plus


AdBlock Plus on lisäosa jolla saa karsittua pois suuren osan nettisivujen mainoksista. Tämä helpottaa sisällön hahmottamista ja luettavuutta. Harmiksi kaikki sivustot eivät suostu toimimaan kunnolla jos mainoksia yrittää karsia ja vaativat AdBlockin poistamista. Tällöin AdBlockiin voi lisätä poikkeuksen sallia mainokset vain tietyillä sivustoilla.

Työkaluvalikon AdBlock -valikosta näkee kuinka monta mainosta kyseiseltä sivustolta on estetty

Hiirieleet


crxMouse Chrome Gestures - Chrome
FireGestures - Firefox

Mikäli nettiselainten käyttämisessä ärsyttää jatkuva kuvakkeiden etsiminen ja valikoiden selailu, avuksi on kaksi vaihtoehtoa. Ensinnäkin voi käyttää näppäinkomentoja, mutta joillekkin niiden muistaminen voi olla hankalaa ja kädet kun eivät aina ole kätevästi näppäimistöllä valmiina.

Itse olen tykännyt käyttää hiiriele -lisäosia. Hiirieleillä käytetään hiiren liikkeitä laukaisemaan komentoja, kuten palaa edelliselle sivulle, avaa linkki uudessa välilehdessä tai sulje selain. Lisäosien eleet ja toiminnot vaihtelevat mutta useinmiten hiiren oikeaa näppäintä pidetään pohjassa ja "piirretään" kuvio tai viiva suorittamaan jokin toiminto. Selkeimpänä esimerkkinä vasempaan suuntaan piirretty viiva laukaisee edellinen sivu -toiminnon, kun taai oikeaan suuntaan piirretty viiva laukaisee seuraava sivu -toiminnon. Nämä hiirellä piirretyt viivat näkyvät selainikkunassa värikkäänä viiruna ja yleensä komennon toimintokin ilmoitetaan piirroksen yhteydessä. Käyttäjä voi muutella eleet vastaamaan haluamiaan toimintoja ja niitä oppii pienen harjoittelun jälkeen käyttämään sujuvammin kuin jos etsisi valikoita tai kuvakkeita.

crxMouse Chrome Gestures -lisäosan asetukset näyttävät monimutkaisilta mutta sitä saa muokattua monipuolisesti. Jokaisesta elekuviosta voi keksiä muistisäännön, esim "sulje välilehti" piirtyy niin kuin L-kirjain eli "lopeta"

2 kommenttia:

  1. Chromeen saa myös tällaisen select and speak -lisäosan. Siinä tuota puhetta saa tulemaan autona, mutta pysäyttäminen onnistuu vissiin vain hiirellä. Ei siis mikään oikea apuväline kaikille ruudunlukuohjelmien käyttäjille. Select and speakilla saa kuitenkin luetettua nekin asiat jotka eivät näy näköaistilla esim. Yammerista löytyy ohjeita käyttöön ruudunlukuohjelmalla.

    VastaaPoista
  2. Monet näistä selainten lisäosista ovat sellaisia, mistä olisi hyötyä ihan kaikille käyttäjille. Luultavasti aika harva niistä kuitenkin tietää. Nuo ottamasi screenshotit ovat hyvin kuvaavia!

    Tässä vähän muistilistaa huomiseen:
    - pe hanketapaamisen asioita
    - opiskelijan haastattelu
    - datanomipuolella oltiin kiinnostuneita kuulemaan opinnäytetyöstäsi
    - muistetaan vaihtaa keskenämme joitain valokuvia, mitä ollaan otettu
    - iPadin tilanne...

    Jatketaan näistä ja muista ajankohtaisista asioista, huomiseen :)

    VastaaPoista