maanantai 4. toukokuuta 2015

Lukiapuvälineohjelmia iPadille

Olen testaillut iPadilla monenlaisia lukivaikeus- ja oppimisapuohjelmia. Olen ryhmitellyt niitä pienempiin kategorioihin ja tässä käsittelen apuvälineiden kaltaisia ohjelmia. Kaikki nämä ohjelmat ovat saatavilla myös iPhonelle.

Voice Dream Reader

Kehittäjä: Voice Dream LLC
Hinta: 9,99€
Ilmaisversio: Ei saatavilla
AppStore linkki

Voice Dream Reader lukee ääneen siihen tuodun tekstin. Tekstiä voi tuoda vaikka kopioi/liitä -toiminnolla, nettiselaimen avulla, tai valitsemalla FDF, Daisy tai Word -tiedoston. Tuplanäpäyttämällä tekstiä, lukija alkaa lukemaan valitusta kohdasta.


Voice Dreamia oli erittäin mukava ja kätevä käyttää. Siinä on hyvät ulkoasun muokkausmahdollisuudet ja tekstisttiedoston saa sen näköiseksi kun itselle sopii. Käyttöliittymä on selkeä, tosin sen englanninkielisyys saattaa aiheuttaa hankaluuksia. Puhesyntetisaattorina käytetään iOS:n lukijaa, ja lisää ääniä saa ostettua muutaman euron kappalehintaan. iOS:n lukija tosin kuulostaa mukavalta ja Voice Dreamissa pystyy helposti korjaamaan yksittäisten sanojen ääntämysvirheet. Esimerkiksi "YouTube" äännettiin kirjaimittain, joten maalasin sanan tekstistä, avasin pronunciation -äännekorjausvalikon ja kirjoitin äänteeksi "juutuub".

Väärin äännetyt sanat on helppo korjata
Voice Dreamin voi helposti yhdistää esim. Dropbox tai Google Drive -tiliin. Tällöin tekstejä saa siirrettyä nopeasti koneelta iPadille. Voisin kuvitella että vaikkapa koulutehtävien kuuntelu sujuisi kätevästi tällä tavoin. Mikäli käytössä on iOS-yhteensopivat kuulokkeet, joissa on toista/pysäytä säädin, voisi tehtävää kuunnella pätkittäin samanaikaisesti kun kirjoittaisi vastauksia iPadilla tekstieditoriin.

iOverlay

Kehittäjä: Derek Morrey
Hinta: 0,99€
Ilmaisversio: Ei saatavilla
AppStore linkki

iOverlay muuttaa iPadin kameran lukikalvoksi. Kaikki kameran kautta näkyvä värittyy halutun värisävyn mukaiseksi. Sävyn tummuutta voi myös muokata.


Kuten normaalienkin lukikalvojen, iOverlayn tarkoituksena on helpottaa tekstien lukemista värisävyn avulla. iOverlayn ongelmana on kuitenkin se, että iPad on sen verran painava laite ettei ohjelmasta oikein sovi pitempien tekstien lukemiseen. Käsi väsyy ja kameraa on hankala pitää jatkuvasti tarkkana. Ehkä jos keksisi jonkinlaisen tekineen tai pidikkeen, voisi pitemmätkin lukuhetket onnistua.

ER Browser

Kehittäjä: Celt Creative ltd.
Hinta: 0,99€
Ilmaisversio: Ei saatavilla
AppStore linkki

ER Browser on lukivaikeuksisille käyttäjille suunniteltu nettiselain. Selaimeen saa lisättyä lukikalvomaisen värisävyefektin ja fontteja saa muuteltua. Asetukset saa tallennettua omiksi teemoikseen.



Ohjelman tarkoitus on hyvin tarpeellinen, mutta muutamia haittapuolia tuli huomattua. Jos tekstiä muokkaa, se rikkoo monien nettisivujen asettelun, mikä hankaloittaa lukemista ja sivun sisällön hahmottamista. Tekstin väriä ei saa muutettua, mikä on harmillista jos haluisi käyttää tummempia kalvovärejä. Selailmen toiminnallisuus on myös paljon yksinkertaisempaa kuin iPadin omassa Safari-selaimessa. Esimerkiksi edellinen/seuraava sivu pyyhkäisyeleet eivät toimi. Ehkäpä ER Browser soveltuu parhaiten pitkien tekstien lukemiseen kuin jatkuvaan selailuun. Vaikkapa Wikipedia-artikkelin linkin voisi kopioida Safarista ER Browserissa luettavaksi.

Magnifying Glass with Light Pro

Kehittäjä: Falcon in Motion LLC
Hinta: 1,99€
Ilmaisversio: Saatavilla (sisältää mainoksia)
AppStore linkki

Magnifying Glass with Light käyttää iPadin kameraa ja salamavaloa suurennuslasina.


Valitettavasti kuten aiemmin mainitsin, iPadia on raskasta ja vaikeaa pitää vakaana pitempiä aikoja. Tämän ohjelman kanssa ongelma moninkertaistui, sillä suurennoksen kanssa pienikin heilahtelu muutti näkymän sutuksi. Testi-iPadissani ei ole salamavaloa ja todennäköisesti uudempien iPadien paremmat kamerat tuottaisivat laadukkaamman käyttökokemuksen, mutta toistaiseksi tämän käytöstä koitui lähinnä päänvaivaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti